fredag 18 december 2020

LUCKA 19

Levande lucka

Tomten har återigen lämnat sin halsduk där spåret till en speciell plats i byn börjar. Följ tomtens spår, skicka ett meddelande och/eller en bild när ni varit där så får ni en lott i jullotteriet. Tomten@nastansjo.se eller 0730-49 44 29.Mackes

Är en bekant plats för de som är lite äldre för här spelades tidigare fotboll. Mannen som kallades Macke hette egentligen Frans Eriksson och bodde i det röda huset nedanför nuvarande Bengt Erikssons. 

Mackes dotter Annika Eriksson har skickat in följande till kalendern (tusen tack för det!):

"Macke" var min farfar och hette Eriksson i efternamn. Däremot var hans bästa kompis Frans Nilsson, farfar till Kennet Nilsson. När de var unga kallades de för "Macke och Male" av okänd anledning. Farfar fungerade också som lokal glasmästare. Jag har träffat flera som berättat hur de gick till Macke för att få hjälp, när de råkat sparka bollen genom en ruta i skolan. 

Fotbollsplanen var plats för riktigt "stora" matcher: Jag minns att byalaget spelade mot Storsele och andra lag där. När min pappa var liten på 1920-talet, hände någon gång att det var filmvisning i ett stort tält som slogs upp på planen. Pappa Alfred, Svennes pappa Mats och Erling kunde få en fribiljett mot att de hjälpte till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LUCKA 24

Den 24 december är kommen till sist Längtan är över, hurra och javisst! Klockan 12 idag åker tomtarna ut Allt för att förhöja vårt jul-njut!...