fredag 4 december 2020

LUCKA 5

Levande lucka

I årets kalender kommer de levande luckorna att vara lite annorlunda än tidigare. Tomten kommer att ha lämnat spår som leder till lite speciella platser runt byn. På de platserna kommer det under den dagen att finnas julkulor och något som hör ihop med platsen. Ert uppdrag är att ta er dit och skriva vilket föremål ni hittade där. Ta gärna en selfie/familie på platsen. 

Alla som skickar in bilden/svaret till tomten@nastansjo.se eller 0730-49 44 29 kommer att få en lott i det stora jullotteriet där dragningen sker fjärde advent. 


Dansbanan

I dag följer vi tomtens spår till byns dansbana som vi faktiskt inte vet så mycket om, men någon annan kanske har någon historia om den? Skicka gärna in den till oss i så fall eller hör av er till Sara (0730-49 44 29).


Dansbanan låg på baksidan byn, på Fredrikssons skifte på andra sidan Tresundvägen. På den tiden fanns ingen skog mellan vägen och dansbanan utan det var helt öppet medan storskogen tog vid alldeles bakom dansbanan. Jan Fredriksson berättade för Fredrik Skytt att Jans morfar var duktig på att spela och han brukade spela upp till dans, trots att frun var frireligiös. Jan sa sig inte minnas danserna där och Ruben Jonsson minns inte heller dansbanan så redan i mitten av 40-talet får vi anta att den var riven, kanske tidigare också. Ruben berättar att det brukade samlas bra många pojkar på vägen nedanför Nils och hans hustrus hus eftersom de hade så många döttrar och då brukade Nils Andersson (som Jans morfar hette) fråga om pojkarna ville dansa. "Vill ni att jag ska spela munspel eller trall?" brukade Nils undra. 

När ni kommer fram till gläntan där dansbanan en gång låg, ställ er och blunda och försök föreställa er hur det kan ha sett ut på den tiden Nästansjöborna kom dit för att roa sig efter veckans slit. Föreställ er spelmannen, försök se de dansande paren framför er. Nynna på en melodi och ta er en svängom platsen till ära. :)




Tomten har lämnat sin halsduk intill vägen. Följ spåret förbi julkulan och fortsätt sedan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lucka 24

God Jul