fredag 11 december 2020

LUCKA 12

 

OBS! Vi måste rätta en felskrivning från lucka 5 (om dansbanan): Det var Jan Fredrikssons morfar- inte hans pappa- som brukade spela på danserna. Det finns också lite mer att läsa om dansbanan i det inlägget nu, så återvänd gärna till det.



Levande lucka

Tomten har i år lämnat spår som leder till lite speciella platser runt byn. På de platserna kommer det under den dagen att finnas julkulor och något som hör ihop med platsen. Ert uppdrag är att ta er dit och skriva vilket föremål ni hittade där. Ta gärna en selfie/familie på platsen. 

Alla som skickar in bilden/svaret till tomten@nastansjo.se eller 0730-49 44 29 kommer att få en lott i det stora jullotteriet där dragningen sker fjärde advent. 






Badstugan (texten hämtad från Sigurds Eliassons häfte om Nästansjös historia, lite från ett gammalt Byabla´ och något Maith en gång berättat)

Idag följer vi tomtens spår till platsen där gamla badstugan låg, på nuvarande Götes (Evelinas och Emils) mark intill Tresundvägen. På den här platsen finns en kallkälla med fint vatten och en mycket stark åder. Tidigare var det Lars Lindblad, folkskolläraren, som ägde marken och bland annat tog skolan sitt vatten därifrån. När Lars Lindblad gick i pension 1929 kom Valfrid Frisendal som lärare till byn och det var nog många som var spända inför lärarbytet. Hur skulle det bli med kristendomsundervisningen, hur skulle det bli med nykterheten...?

Frisendal började i alla fall jobba och när han såg källan började han fundera över en badstugeförening. Han lät analysera vattnet som visade sig vara av mycket god kvalitet och föreslog då att de skulle utvidga kallkällan, timra in den och bygga en badstuga intill. 1933 bildades badstugeföreningen och 1933 byggdes badstugan med farstu, omklädningsrum, tvättrum och bastu. Vattnet pumpades in med en vanlig handpump och i tvättrummet fanns en vattenvärmare. Greta Andersson (Stry Nisses fru) var baderska.

Männen fick sin badtid på lördagskvällar, kvinnorna på fredagar och skolbarnen badade på skoltid. Byborna kunde också hyra badstugan för klädtvätt. 

När folk började få bättre möjligheter att bada hemma såldes badstugan till Erling som flyttade den och byggde om den till boningshus (där Malin nu bor). 

En okänd person har berättat sin upplevelse av en baddag i badstugan:

"Kom att tänka på våra baddagar under min skoltid i Nästansjö folkskola. Min kamrat och jag bodde inackorderade hos en äldre tant under skolveckorna. Det var nämligen för långt för oss att bo hemma när skolan började.

Tidigt en lördagsmorgon väcktes vi av en ljuvlig kaffedoft, det brann i vedspisen,mjölkchokladen och smörgåsarna av hembakat bröd var fram dukade. På med kläderna, morgonen var underbar. Lördag, veckans bästa dag. Med ljuvligt smaskande doppade vi brödet i den heta chokladen. Sedan packades de små grå ryggsäckarna med läxböcker, mjölkflaska och ett par smörgåsar, det var skollunchen vi tog med oss.

Mätta och belåtna sprang vi till skolan. Efter två lektioner var det dags för avfärden till badstugan som låg borta vid Tresundsvägen. Där stod tant Greta och väntade på oss. Det fanns ett badkar, där fick vi turas om att bada. Det rymdes två-tre flickor i det karet åt gången. De övriga tilldelades var sin zinkbalja och en badborste. Efter ordentligt skrubbande bar det iväg till duschen. Så det mest spännande momentet, bastun. Under stoj och skratt satt vi där och njöt av hettan som blev när tant Greta slog vatten på heta stenar som var placerade i en tunna på golvet. Så kom då avslutningen av rengöringen, tant Greta spolade av oss med en grov gummislang med sprutade iskallt vatten.

Det tjut vi där åstadkom var nog i likhet med de tjut indianerna upphäver när de går till anfall. Men rena blev vi och det kändes skönt för på den tiden fanns inte så många badmöjligheter som nu.

Håret frös till is innan vi var tillbaka till skolan men det gjorde ingenting för nu var det lördag och vi fick fara hem och vara hemma ända tills måndag morgon."

Tomten har lämnat sin halsduk intill vägen. Följ spåret och se vilken sak som hänger där intill julkulorna. Skriv vilket föremål ni ser och ta gärna en selfie/familjis på platsen. Alla som skickar in bilden/svaret till tomten@nastansjo.se eller till 0730-49 44 29 får en lott i jullotteriet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Levande luckor

Ni som undrat, väntat och längtat:  Här kommer svar på de levande luckorna.  Lucka 13. 109 korkar och vikten var 2365gram, närmast var Ellen...