lördag 12 december 2020

LUCKA 13

            Glad Lucia önskar vi er alla! 



Levande lucka

Tomten har i år lämnat spår som leder till lite speciella platser runt byn.

Idag har tomten har lämnat sin luva intill vägen. Följ spåret från den och se vilka saker som hänger där på skottkärran intill julkulorna. Skriv vilka föremål ni ser och ta gärna en selfie/familjis på platsen. Alla som skickar in bilden/svaret till tomten@nastansjo.se eller till 0730-49 44 29 får en lott i jullotteriet där dragningen sker fjärde advent.

 






Gamla kapellet (hämtat från Sallys Lindströms, Fångad av det förgångna)

De flesta av oss vet var Elim-kapellet ligger men kanske vet inte lika många var byns första kapell låg. 

Nils Rupert (Nisse) Fredriksson från Rönnkullen blev kristen, han döptes i Malgomaj 1919 (?) och blev andedöpt senare under vintern. Han hade en vision om att kunna bygga ett Guds hus i byn där de kunde ha möten och med hjälp av två trosbröder högg han timmer på sitt skifte till det kommande kapellbygget. I mars 1921 påbörjades själva byggandet av kapellet och den 10 september 1922 invigdes det. Den första pingstförsamlingen i Nästansjö hade redan bildats i april samma år.

Kapellet bestod av bönsalen som var en rymlig lokal med högt takvalv. Ett par kraftiga vajrar gick tvärs över lokalen från den ena sidoväggen till den andra någon meter från taket för att hålla ihop byggnaden. Det fanns två rader med långbänkar (kvinnorna satt till vänster och männen till höger). 

På den västra sidan fanns en lägenhet med ett rum och kök med järnspis. (På andra sidan väggen i bönsalen var en stor kamin med rökgång i samma murpipa.) I köket fanns ett rymligt skafferi. Så småningom inreddes också vinden med ett rum för att kunna inhysa tillresande predikanter. Det rummet kallades Lilla salen och användes även för enskilda samtal och bön.


Anna Jonsson har tidigare berättat för hemsidan:

"Jag hoppade och lekte i sågspånshögarna när de höll på att bygga första kapellet i Nästansjö. Jag var nog inte mer än tre, fyra år.
Evangelister som jag minns från 20-talet var Maja Lundgren och Siri Olsson, de var som pionjärer. De kom från Skåne. De brukade gå runt och hjälpa till i byn. Maja brukade sy kläder. De lärde sig åka skidor medans de var här, men det var jobbigt för dem. De for till Hunneberg och hade möten emellanåt i nå´t hus där, och på vintern var de ju tvungna att färdas på skidorna. Det var mycket folk i Hunneberg på den tiden. Jag tror att de ofta höll till hos Elias Eliasson med mötena. De fick ibland uppskickat kläder från Skåne som de sedan delade ut till de barn som behövde.
Maja och Siri hade söndagsskola varje söndag. Vi läste Bibeln och vi fick lära oss en minnesvers. De läste berättelser. Jag minns första julfesten. Ja, du kan förstå julfesten! Allt var gratis. Det var en upplevelse av stora mått. Det är klart det blev flera fester men du förstår att den där första var något alldeles speciellt. Vi fick karamellpåsar och Maja och Siri  hade fått upp pengar från Skåne så de kunde handla och baka fikabröd till föräldrarna.
Maja och Siri var nog här ganska länge. När det väl blev församling, inpå trettiotalet så lejde de föreståndare men vem som var först minns jag inte.
Det var tider då! Kapellet var ibland fullt på den tiden, folk gick på mötena. Jag blev frälst i gammkapellet 28 februari 1940. Georg Österberg från Västergötland var föreståndare då.
Nykapellet byggdes mellan 1941 och -42. Det gamla vart väl gammalt och så låg det lite avsides. Det låg kanske 150 meter från byavägen. Jag kom hem till invigningen. Det var tre möten den dagen.  Jag och Dora skötte serveringen som höll till i gammkapellet. Gammkapellet stod kvar ett bra tag sedan men det var bara tomt, det användes inte till någon verksamhet."

                                                                                                                                                                                         
(Bild lånad från kommunens fotoarkiv)


(Bild från Fångad av det förgångna)


(Bild från Fångad av det förgångna)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Levande luckor

Ni som undrat, väntat och längtat:  Här kommer svar på de levande luckorna.  Lucka 13. 109 korkar och vikten var 2365gram, närmast var Ellen...